Tips van medewerkers van kampeerwinkels

Human-Comfort is ontstaan in samenwerking met verkopers van kampeerwinkels en in samenspraak met de uiteindelijke gebruiker: de kampeerder. Er is een lijn producten gemaakt om het kamperen zo aangenaam mogelijk te maken. 

In dit hoofdstuk wordt uitgebreid uitleg gegeven over een aantal vaak gehoorde argumenten en/of vooroordelen.

Thema 1: Waarom slaapt het veelal beter op een slaapmat dan een extra dik luchtbed?

Veel consumenten hebben een beeld over producten welke in de winkel liggen. Op deze pagina staan de veel voorkomende vooroordelen en misvattingen. Aangezien dit een vooroordeel is en niet altijd de juiste werkelijkheid, worden er onderstaand adviezen gegeven.

Stelling:
Een dik luchtbed is veel comfortabelere dan een slaapmatje van bijvoorbeeld 10 cm dik

Dit is een van de meest voorkomende misvattingen. In beginsel wil elke kampeerder het liefst net zo lekker slapen als in het bed thuis. Een dik luchtbed lijkt qua uiterlijk hier het meeste op. Maar de praktijk is anders. Een dik luchtbed bevat veel lucht. Hiermee is het eerste nadeel een feit.

Nadeel 1:
Er moet veel lucht in. Dit betekent veel pompen. Dit kan met een voetpomp of met een elektrische pomp. Bij een voetpomp betekent dit lang en onaangenaam pompen in waarschijnlijk een warme omgeving en dat terwijl men net een lange reis achter de rug heeft. Bij het oppompen met een elektrische pomp ontbreekt de fysieke handeling maar daar krijg men voor terug dat de oren enkele minuten worden blootgesteld aan een irritant geluid van ene luchtbedpomp.

Nadeel 2:
Als het luchtbed is opgepompt wordt al snel duidelijk dat de meeste kampeertenten niet zoals de slaapkamer thuis een rechthoekige vorm hebben. Tenten hebben tegenwoordig een ronde vorm en in het midden van de tent is dit hoog maar hoe verder naar de zijkant, hoe lager de ruimte. Een extra dik luchtbed betekent dan ook vaak dat deze niet, net als thuis, tegen de rand geplaatst kan worden maar in het midden moet staan. Erg onhandig, maar anders wordt de binnentent tegen het buitendoek gedrukt met alle gevolgen van dien. Een extra dik luchtbed slokt dus veel ruimte op van de meest aantrekkelijke plaats in de tent.

Nadeel 3:
Een luchtbed is doorgaans gemaakt van PVC. Dit materiaal rekt een beetje uit. Op het moment dat deze is opgeblazen wat vaak overdag gebeurd als het warm is, is deze goed gevuld en hard. Maar ’s nachts als de omgevingstemperatuur en de grond kouder worden zal de hoeveel lucht krimpen en het luchtbed slapper worden. Bij een lekker dik luchtbed betekent dit in de praktijk vaak dat men uiteindelijk (gedwongen) samen wakker wordt in het midden van het luchtbed.

Nadeel 4:
Op reclame folders van dure bedden voor thuis ziet men vaak een afbeelding van een dame die op de zij ligt en een doorsnede van de ruggenwervel. Goede matrassen en bedden spelen in op de meest comfortabele vorm van de rug. Helaas is bij een groot en dik luchtbed deze vorm vaak ver te zoeken.

Nadeel 5:
Het is niet ondenkbaar dat men ’s nachts er een keer uit moet voor een toiletbezoek. Normaal gesproken gebeurt dit geruisloos zonder dat de bedpartner gestoord wordt. De kans dat dit op dit luchtbed ook zo gaat is niet groot. Het begint bij het opstaan. Het extra dikke luchtbed is een grote kamer met lucht dus betekent dat het opstaan direct gevolg heeft voor de drukverdeling in het luchtbed en de kans groot is dat degene ernaast er last van heeft. Na deze eerste verstoring komt de volgende. Op het moment van terug gaan naar bed ontstaat er een drukverplaatsing die in het ergste geval kunnen leiden dat de bedpartner wordt gelanceerd.

Nadeel 6:
Zoals gezegd in één van de eerdere punten, koelt ’s nachts de grond af. Het lichaam is doorgaans 37 graden. Deze staat niet zoals thuis in contact met schuim wat warmte vasthoudt, maar direct in contact met de enorme hoeveel lucht in het luchtbed. Deze lucht wordt door de aanraking met de koude grond als snel ook kouder dan 37 graden hetgeen als gevolg heeft dat veel mensen klagen op de camping over kou. Vaak worden er oplossingen bedacht in de vorm van zilverkleurige matjes, extra dekens of extra warme- en dure slaapzakken. Een van de belangrijkste nadelen van een luchtbed is dan ook de optrekkende kou.

Nadeel 7:
Een luchtbed is meestal gemaakt van PVC. Om de prijs te drukken en het pakvolume zo klein mogelijk te houden wordt er vaak gebruikt gemaakt van PVC met een dikte van 0,3mm PVC. Het nadeel hiervan is dat het ook kwetsbaar is en gevoelig voor scherpe deeltjes die op de camping nog wel eens voor kunnen komen. Een luchtbed kan daardoor lek raken en is niet eenvoudig te repareren.

Naast deze nadelen zijn er ook voordelen:
Doorgaans is een luchtbed voordeliger in aanschaf en is het pakvolume van een luchtbed vaak compacter. Een extra dik luchtbed staat, als hij hard is opgeblazen, makkelijker op.

Maar er zijn oplossingen:

Zoals gezegd zijn er alternatieven in de vorm van een slaapmat. Nu is het probleem dat veel consumenten denken dat een slaapmat van bijvoorbeeld slechts 10 cm dik niet comfortabel slaapt. Veel consumenten associëren deze slaapmaten met een dun slaapmatje waarbij je de grond en elke oneffenheid voelt. Als er inderdaad met de hand heel hard gedrukt wordt op deze mat, wordt de grond gevoeld. Maar de praktijk is bij de meeste mensen anders. Doorgaans wordt er niet op één hand geslapen. Er is sprake van  drukverdeling. Dit is vergelijkbaar met een dun laagje ijs. Waarschijnlijk zak je er zo doorheen als je recht op staat. Maar als er een ladder neergelegd wordt en hier op wordt gestaan is er waarschijnlijk niet veel aan de hand. Dit komt door de drukverdeling.

Wat zijn de voor- en nadelen van een slaapmat?

Voordeel 1:
Een slaapmat, ook wel self inflatable mat genoemd heeft geen pomp nodig. De mat zuigt zichzelf vol door de onderdruk die ontstaat als de mat is opgerold en het ventiel is gesloten. Het schuim wil van nature uitzetten maar doordat het ventiel is gesloten wordt er geen lucht aangevoerd. Zodra het ventiel wordt geopend kan het schuim uitzetten en zal er lucht de mat worden ingezogen. Afhankelijk van de kwaliteit van het schuim en het soortelijk gewicht hiervan zal deze zich volledig opblazen. Geen pomp nodig en ook geen pomphulpstukjes (die nog wel eens kwijtraken).

Voordeel 2:
Een slaapmat is meestal gemaakt van polyester met een coating. Deze coating kan PVC zijn (vaak de goedkopere varianten, die herkenbaar zijn aan vele kreukels in opgeblazen stand) of er kan en coating van TPU zijn aangebracht aan de binnenzijde van het doek. Het voordeel van polyester is dat het veel sterker is dan enkel PVC en lang zo snel niet zal lek raken. Meer informatie over de verschillende materiaal soorten: https://www.human-comfort.com/over-human-comfort/in-het-nieuws/hoe-wordt-een-selfinflatable-mat-gemaakt/ . Mocht de slaapmat toch lek raken is dit vrij eenvoudig ter plekke te repareren met Seamgrip.

Voordeel 3:
De slaapmat heeft een vulling van foam. Foam heeft als eigenschap dat dit warmte vasthoudt. Vergelijk het maar eens met een stoel waar net iemand op heeft gezeten… die blijft warm. Op dat moment wordt het als minder prettig ervaren maar in het geval van een slaapmat kan dit vele koude nachten voorkomen.

Voordeel 4:
Een slaapmat is dunner en daardoor ook flexibeler te plaatsen in de tent. Hierdoor kan een slaapmat ten opzichte van en dik luchtbed vaak wel tegen de zijkanten van de tent geplaatst worden waardoor er meer ruimte overblijft in de tent.

Voordeel 5:
Door het comfort dat een slaapmat heeft kan deze ook eenvoudig en snel gebruikt worden als logeerbed. De hogere aanschafprijs t.o.v. een luchtbed is dan ook beter te begrijpen.

Voordeel 6:
Voor de slaapmatten zijn er hoezen beschikbaar die het mogelijk maken om twee matten te koppelen. Hierdoor ontstaat er een tweepersoonsbed maar is er nog wel de flexibiliteit om het als éénpersoons bed te gebruiken.

Voordeel 7:
Voor veel kampeerders kan een slaapmat doordat deze stevig is nog wel een wat harder aanvoelen. Bij slaapmatten met een dikte van 10cm is het geen enkel probleem om er wat lucht uit te laten lopen als je op de mat ligt. Even kort het ventiel opendraaien kan al snel zorgen dat de mat de ideale hardheid krijgt.

Er zijn ook enkele nadelen:

Een slaapmat is vaak iets groter om mee te nemen en is vaak iets duurder in aanschaf dan een luchtbed.

Tevens zijn er voor zowel slaapmatten en luchtbedden hoezen beschikbaar die het slaapcomfort sterk verhogen. Door gebruik van een hoes voor het luchtbed zullen enkele nadelen niet meer van belang zijn.

Opbergtips: https://www.human-comfort.com/kampeertips/