Hoe wordt een selfinflatable mat gemaakt?

Artikel uit Campinglife Magazine

Hoe wordt een selfinflatable mat gemaakt?tarbes-luxe-slaapmat

Wat is een slaapmat?

Wie tegenwoordig naar een kampeerspecialist gaat zal merken dat er in de afgelopen jaren veel is veranderd op het gebied van het slaapcomfort voor de camping. Er zijn verschillende mogelijkheden; een luchtbed, een stretcher maar tegenwoordig is de meest comfortabele manier van slapen een self inflatable mat. Deze, zichzelf opblazende mat, is in vele verschillende kwaliteiten en afmetingen beschikbaar. Op deze pagina willen wij je graag laten zien hoe zo een mat nu wordt gemaakt en wat er allemaal bij komt kijken voordat de mat in de winkel ligt.

Materiaal keuze [1600x1200]Prijs en kwaliteit

De productie van de meeste kampeerartikelen vindt veelal plaats in het Verre Oosten. China is tegenwoordig het grootste exporterende land van de wereld en het zal dan ook niet verbazen dat de meeste kampeerartikelen ook een lange reis maken voordat ze worden gepresenteerd bij de Nederlandse kampeerspecialist.

Alvorens een kampeermat wordt gemaakt moet een keuze gemaakt worden uit de verschillende mogelijkheden die er zijn op het gebied van materialen. Eigenlijk bestaat een mat uit drie onderdelen: het doek, de schuimvulling en het ventiel. Hierin zijn vele verschillende kwaliteiten. De kwaliteit is een belangrijke factor voor de uiteindelijke prijs. Hoe beter de kwaliteit, hoe langer de levensduur, hoe kleiner de kans op slijtage en lekkage, maar ook hoe hoger de prijs.

Verschillende typen gebruikers

Voor de producent van de self inflatable mat is het een uitdaging om de juiste materialen te vinden die aansluiten bij de wensen van de gebruiker. Globaal gezegd zijn er twee typen gebruikers.

    1. De lichtgewicht gebruiker waarbij gewicht en pakvolume een belangrijke rol speelt

    2. De comfortabele gebruiker waarbij gewicht en pakvolume een minder grote rol speelt

Voor de lichtgewicht gebruikers is het voor de fabrikant belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen gewicht en slaapcomfort. Als elke gram telt, is het van belang om hoogwaardige materialen te gebruiken die een goede isolatie en comfort te hebben op de plaatsen waar het hard nodig is. Het merk Thermarest is marktleider op dit gebied matten en weet zeer goed deze ideale combinaties te vinden. Matten van deze materialen vind je vooral in de gespecialiseerde buitensportwinkel of bij de uitgebreide kampeerwinkels.10 (Kopie)

Voor de comfortabele gebruikers zijn er de afgelopen jaren veel ontwikkelingen geweest. De gemiddelde kampeerder is van mening dat het meeste mobiele slaapcomfort te halen is uit een luchtbed. Een misvatting daarbij is dat men slaapmatten veelal worden gezien als dun en niet comfortabel. De nieuwste generatie slaapmatten is echter vele malen comfortabeler dan een luchtbed. Een belangrijke reden hiervoor is dat een slaapmat meer steun biedt en een hogere isolatiewaarde heeft. Tenslotte is een luchtbed een grote hoeveelheid lucht die nooit door een menselijk lichaam opgewarmd kunnen worden wat resulteert in een koude nacht en last van de rug. Een goede en comfortabele mat kan dit voorkomen. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de productie van deze comfortabele slaapmatten. Wij laten je onder andere zien hoe het wordt geproduceerd en waarop fabrikanten keuzes maken. We volgen hierbij het productie proces van de matten van Human-Comfort, trendsetter in mobiel slaapcomfort.

Doek, coating en ventielen

$MG_0030 [1600x1200]Het begint bij de keuze van het doek. Van elk materiaal doek kan een slaapmat worden gemaakt. De coating die aan de binnenzijde wordt aangebracht maakt het doek lucht- en waterdicht. De kwaliteit van het doek bepaalt niet alleen de levensduur maar geeft ook aan hoe comfortabel de mat ligt. De sterkte van het doek wordt uitgedrukt in Denier. Veelal treft men 75 of 150 Denier matten aan.

Het doek wordt vervolgens voorzien van een coating. Goedkopere matten hebben een PVC coating, duurdere matten een TPU coating. Als de keuze is gemaakt voor het type coating, wordt nog de keuze gemaakt van de kwaliteit hiervan. Hoe hoger de kwaliteit hoe meer comfort en duurzaamheid.

De ventielen zijn een belangrijk en kwetsbaar onderdeel van de mat. Veelal zijn matten voorzien van één ventiel op de hoek van de mat. Soms worden er bij dikkere matten twee ventielen geplaatst om de mat sneller te vullen en het oprollen te vergemakkelijken. Er zijn vele type ventielen. Ventielen worden gemaakt van plastic of metaal. Metalen ventielen hebben als voordeel dat als je per ongeluk op het ventiel staat, deze niet zo snel breekt.

Garantie en repareren van slaapmatten

Mocht het voorkomen dat een slaapmat toch lek raakt is het van belang om de reden te achterhalen. Dit kan eenvoudig. Als je een doekje nat maakt met water en wat afwasmiddel en hiermee de mat insmeert zal vanzelf een zeepbelletje ontstaan op de plaats van lekkage. Nadat je deze plek hebt droog gemaakt kan eenvoudig met reparatielijm zoal Seam Grip de mat worden gerepareerd. Bij kleine gaatjes zijn plakkertjes niet eens nodig en is een druppeltje lijm voldoende voor permanente reparatie.

Andere problemen die eventueel bij een slaapmat kunnen voorkomen zijn het loslaten van naden. Ook kan er een luchtzak ontstaan doordat de coating niet goed meer werkt en het doek van het foam loskomt. Dit heet delamineren. De kwaliteit van de coating is hierbij vaak bepalend. Hoe beter de kwaliteit hoe kleiner de kans op deze mankementen. Veelal lost de fabrikant deze problemen onder garantie op. Ook bij het ventiel kan lekkage ontstaan. Veelal is het rubber ringetje in het ventiel uitgedroogd. Deze kan eenvoudig vervangen worden.

Soft-foam-cover-65Slaapcomfort +

In de afgelopen jaren zijn er veel extra’s op de markt gebracht welke het slaapcomfort extra verhogen. Het merk Human-Comfort heeft extra comfortabele matrashoezen ontwikkeld. Deze hoes kan om de mat worden geplaatst en verhoogt het comfort aanzienlijk. De hoezen zijn gemaakt van zacht fleece met een extra laag foam. Naast het gebruikelijk foam is er ook een variant met memoryfoam ontwikkeld. Deze matrashoezen zijn er in verschillende maten zodat ook de eerder aangeschafte mat verrijkt kan worden. Doordat de matrashoezen koppelbaar zijn kan eenvoudig een tweepersoonsbed worden gecreëerd. De matrashoezen zijn ook vervaardigd voor luchtbedden.

Meer informatie?

Slaapmatten en matrashoezen

Compact slaapsysteem